fredag 19. november 2010

Barnesoldater.

Barnesoldater.
Barna begynner på skolen nå de er 5 år for så å bli tatt ut igjen når de når 8 år (dette gjelder da jenter), for å gå ut i en krig mot noen med mer muskel masse å mer taktisk tanke måtte, som kriger for å beskytte det som er sitt, som heller ikke skyr noen midler for å drepe de som står i veien for deres mening. Barns blir brukt til de jobbene voksenne ikke klarer pga størrelse og smidighet, barna er jo mindre en de voksenne så det er lettere for et barn å gjemme seg der de voksenne må melde pass. Blir de tatt ut mye pga av at det eller er det for litte krigere i landet?
Dette gjelder igjen fattige land der barnearbeid også blir praktisert. Så hva er det som gjør at familien sender bana ut i krig? Dårlig råd, så de blir lovet gunstige avtaler? Gunstige avtaler sånn at familien for penger så de får kjøpt mat til de andre barna? Eller er det obligatorisk at de skal ut i krig i en bestemt alder?  Det er så utrolig mye man kan lure på ang dette emnet, men kommer man noen gang til å få vite fullt ut hva som foregår i tanken til foreldrene når de ser dattera si på 8 å gå rundt med våpen, noe sier meg at det er en stor frustrasjon og redsel for om de noen gang vill se barnet sitt i live igjen, begynner de å planlegge begravelse i tankene?
Det er egentlig urolig rart å tenke på at Norske foreldre er redde for om barna skal bli syk, når de i andre land med barnesoldater frykter de for livet. Hva hender vis de nekter å sende barnet ut i krig? Man klarer ikke helt å sette seg inn i denne situasjonen, når man bor i land det ikke er nødvendig at barn verken må ut i krig eller jobbe for å få penger til familien? Når man ser bilde av barnesoldater ser man at våpnene nesten er større en barnet, man kan bare gjette på hvilke belastninger dette har på både psyken og skjellete når de ser død på så nært hold, eller vekten av våpen på kroppen til et lite barn. Så klart ser barna død også når de er hjemme pga krigen, men det blir noe annet når de er i front linjen så de risikerer å måtte drepe for å redde seg selv. Hva gå det an å gjøre for å få stoppet dette? Først må man jo prøve å stoppe krigen, men det er ikke akkurat det letteste uten at det må sendes soldater fra andre land ned, da kan man risikere at det blir tatt ut flere barnesoldater for å prøve å holde ?innrykking? av nye soldater, vill det da bare bli en ond sirkel en ond sirkel som krever nye liv i form av barn som kunne vokst opp for så å prøve å hjelpe til med å få landet opp på et nivå der dette ikke lenger er nødvendig.
En 14 år gammel gutt i Sierra Leone. (Foto: AP/Scanpix)

- En rapport anslår at til sammen har  100.000 afrikanske barn vært ute som soldater i løpet av 4 år, der halvparten har kriget i sudan.
- Når de er ute i felten risikerer de også at de blir seksuelt misbrukt.
- For jenter er det vannskligre å få avepnet for de blir ikke deffinert som stridende.

Vill du lese mer om dette emnet kan du gå inn på sidene til Unicef.
barnesoldater
bilde er lånt av: http://http://kremt.blogg.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar