onsdag 10. november 2010

Hvalfangst.

Dette er noe som har vært et veldig hett tema i over et år nå, å jeg forstår virkelig hvorfor!

 Litt om Hvalfangst skrevet av meg.

Det store stolte vanndyret spiser rolig og bedagelig frem til en fangstskutte stjeler oppmerksomheten fra maten, dyret værer en fare, en fare som til slutt blir en flykt på liv og død. Hvalfangst har pågått fra lang tid tilbake til en tid når det var en av de store matkildene, men i dag er det utrolig få som faktisk spiser hvalkjøtt som ikke har vokst opp med det. Så er det da noen gevinst på å jakte på et dyr det er lite etterspørsel på? Forvaltningen av jakt på hvaler er ikke lengre bærekraftig, På grunn av den hypping jakten som fra 1800 tallet frem til nå har hatt en negativ påvirkning på bestanden av hval, Der fem hvalarter er blitt merket som utrydningstruet. Jakt metoden som blir benyttet under fangsten er Forfølgelse der det ikke er uvanlig at forfølgelsens perioden varer fra alt mellom en halv time og mer, dette fører til psykologisk og fysisk stress som er like dødelig selv om hvalen slipper unna.

Hvalen blir skutt med en granatharpun, harpun skuddet blir rettet mot brystkassen, men det er ikke alltid det fører til en rask død, Jo nærme hjernen man treffer jo raskere dør dyret om dyret dør fort handler også om hvor dypt skuddet penetrerer, men har man ikke erfaring nok hjelper det ikke hvor stor målskiva en er. Tankene som er bak harpunskuddet er de massive trykkbølgene som skal føre til hjerneblødning, men skuddet fører også til store skader på muskler og vitale organer. Så da er det alt for logisk hvilke smerter hvalen har om kampen streker ut før døden inntreffer, når døden tilslutt inntreffer vill dette bli en stor befrielse og slutten på smertene. Det er bevist at en hval knytter like sterke familie band og har følelser som andre pattedyr (mennesket) de tenker, sørger og viser glede.

sesongen for hvalfangst er satt til å vare fra 1 Juli til og med 31 August. I følge viltloven er alle ville dyr fredet i yngle tiden, men dette er ikke overholdt når det gjelder hvalfangsten. Der mange av hunn hvalene er drektige eller høydrektige. Det er også tilfeller at hunnen kan ha en diende unge ved sine side, Den diegivende moren har ikke bare seg selv å passe på, men også ungen. Vis det verst tenkelige hender så moren blir drept står ungen igjen helt alene i et hav der farene truer. Når banet blir stående alene fører tapet av mor til både mentale og psykologiske problemer.
Om man søker etter hvalfangst på nettet får man opp utrolig mange sider, man kan beskrive det på denne måten, la oss si at det er ti treff, der mener da fem av ti sider at det er dyremishandling og de andre fem mener det motsatte. Så hva man mener i denne saken er opptil vær enkelt akkurat som alt annet her i verden.

Jeg mener at dette er noe man må få stoppet, det er forskjell på å holde en bestand nede og å  drepe for fote! Igjen et av mine favoritt uttrykk her i verden når det kommer til dyrs rettigheter : Hva får folk til å sette seg over alle andre levende vesener? bare får at de ikke kan kommunisere akkurat sånn som vi gjør. Så egentlig Står mennesker fortsatt på nivå med neandertalere på noen måter!
Hva mener du om denne bestialske formen for jakt på dyr?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar